Sofia - Bulgariens huvudstad

Bulgariens huvudstad heter Sofia och har drygt 1,5 miljoner invånare. Staden har mycket att erbjuda för såväl turister som affärsmän och har ett rikt kulturliv. Sofia är en av Europas äldsta städer och dess historia går tillbaka så långt som till 700 f. Kr. Staden har länge haft en viktig roll över hela Balkanhalvön inte minst eftersom staden sammankopplar Adriatiska havet och Centraleuropa med Svartahavet och Egeiska havet. Vatten är något som staden är känt för mer än havet, dess varma källor och rena vattenkällor har sedan stadens begynnelse varit viktiga. Numer finns även många konstgjorda sjöar och vattendrag för att möta turisterna och stadens invånares stora efterfrågan på sköna bad.

Sofias kulturliv har mycket att erbjuda. Som en väldigt gammal stad finns självklart en hel del ruiner, lämningar och vacker arkitektur. Häftiga platser rent historiskt är en Bojankyrka från 900-talet (också ett av Bulgariens få världsarv) men också Alexander Nevskykatedralen som är en av världens största ortodoxa kyrkor. St. Sofiakyrkan är en gammal bysantinansk kyrka som också är sevärd. Mer moderna sevärdheter i Sofia är den bulgariska nationaloperan tillika balett, Ivan Vazov nationalteater mitt i Rakovskigatans teaterdistrikt. Slavejkovtorget har en häftig utomhusbokmarknad och kulturens nationalpalats är en minst sagt sevärd syn, sydeuropas största kulturella kongresscentrum. Sofia är även Bulgariens huvudort för utbildning med Sofias universitet i spetsen, som grundades så tidigt som 1888. Som turist eller som resmål över huvud taget är Sofia väldigt vackert och besöksvärt. Det finns många museum, vilka speciellt kan nämnas Bulgariens naturhistoriska museum, det etnografiska museet och det militärhistoriska museet. Dessa är lite större museum men det finns även små och trevliga museum med modernare konst. Privata konstgallerier finns det också en hel del av i Sofia (och resten utav Bulgarien också för den delen!) men dessa hittas bäst när man väl är där.

Sofias flygplats är en av landets största och mest trafikerade flygplatser med många turer per dag, även från Stockholm och Köpenhamn. Dock ej från Skavsta i nuläget, Arlanda är det fortfarande som gäller. Bulgaria Air är självklart störst på flygplatsen och Sofia flygplats är även deras riktiga hemort. Vill man tågluffa eller åka med tåg till Bulgarien (vilket är populärt bland många ungdomar) så har Sofia hela åtta tågstationer. I själva staden finns över 15 000 taxibilar(!) och en bra tunnelbana i kombination med många bussar vilka har många bussturer per timma. Kollektivtrafiken är överlag väldigt bra i Sofia och håller betydligt bättre klass än i övriga landet där den faktiskt oftast är ganska undermålig. Hotell är inte svårt att hitta i Sofia, de flesta hotell och hostel (vandrarhem) håller hyfsad kvalitet men är inte i Svenska mått mätt särskilt värda sina tre eller fyra stjärnor. Har ni höga krav är det bäst att beställa hotell för Sofia i förväg.

Start | Länkar