Goldensands

Golden Sands är den andra stora turistorten i Bulgarien och inte heller den är särskilt familjevänlig egentligen. Precis som många andra gamla öststater är Golden Sands i vissa delar fortfarande väldigt präglat av fattigdom och gamla byggnader och stilar – men inne i turistorten och vid stranden är det väldigt fräscht och modernt.

Man behöver dock inte gå mer än tre minuter ifrån myllret i affärerna så ser man tecken på fattigdom på ett annat sätt än vi är vana vid i Sverige.

Golden Sands är i övrigt en rätt vanlig turistort och resmål med fina stränder, bra shopping, många hotell och en hel del pooler och vattenparker. Rent geografiskt ligger Golden Sands nordöst i Bulgarien och är lite mer norrut än Sunny Beach. Vädret i Golden Sands är dock toppen och har en temperatur på mellan 20-30 grader på somrarna, dvs turistsäsongen.

Precis som Sunny Beach är Golden Sands känt för sitt rika nattliv. Barer, nattklubbar och diskotek blandas med restauranger öppna länge och en fin strandpromenad. Lite lugnare än i Sunny Beach – men nog så mycket ändå. Lika billig sprit, alkoholen flödar i massor och festlivet rockar.

Detta ska dock inte skrämma bort barnfamiljer allt för mycket, det finns många lugna och trevliga restauranger för de som inte vill festa. Bulgarien rekommenderas dock inte att resa till som barnfamilj, i första hand, eftersom det finns bättre resmål på turistorter som är lite mognare (t.ex. kanarieöarna, Spaniens fastland med Costa del Sol och Costa Brava, Grekland och Kos, Italien och Portugal).

Det är dock billigt och en vecka i Bulgarien är inte helt fel. Om man flyger till Golden Sands så kommer man till närmsta stora stad, Varna, som är Bulgariens tredje största stad och också ett resmål att besöka för den kulturelle turisten.

Hotell är lätt att hitta i Golden Sands och ingår i de flesta charterpaket som går att boka för billig peng. Annat boende finns också, främst privata lägenheter att hyra eller köpa, men hotell rekommenderas då det är relativt billigt med fyrstjärnigt hotell. De fyr- och femstjärniga hotellen håller hög klass, eller relativt, med bra frukost och rena och fräscha.

Kolla dock på bilder innan så det inte är ett allt för gammalt hotell.

Det går att bo på trestjärniga hotell också men räkna då med att det kan vara lite halvsunkit, ett trestjärnigt hotell är nog motsvarande ett tvåstjärnigt i Sverige. Hotell på Golden Sands bokas bäst i förväg, billigast via internet.