Att tänka på

Det finns alltid risker när man reser utomlands och Bulgarien är inget undantag. Sjukdomar finns det många av, precis som i övriga Europa, men däremot finns som bekant inga farliga djur eller malaria-mygg eller annat. Däremot florerar salmonella rätt fritt och det är också den vanligaste sjukdomen på turistorterna.

Se därför till att tvätta händer ofta, ät ute på restauranger där det ser fräscht ut och var skeptisk till de kycklingkebab – stånden som finns lite här och var. Det är dock gott och de flesta är ingen fara men håll ett vakande öga så att ingen i resesällskapet äter fel.

Förutom rena sjukdomar kan man få problem med ficktjuvar, gatusäljare som lurar en (eller är efterhängsen en hel dag) och faktiskt även maffian. Maffian har många fötter inne både här och var, var försiktig och håll dig undan stora Mercedes-bilar som kör på strandpromenaden.

Ett annat råd är att vara försiktig med hotellrummet, ibland kan städare alternativt andra på hotellet vara tjuvar och ta det som finns i hotellrummet av värde. Ta med er plånbok, nycklar, pass och annat ut i en magväska. Det må se 90-tal ut men det kan det vara värt!

Tiggare är turistorter som Sunny Beach fulla av, det sitter barn och ammande mammor över hela strandpromenaden. Känn dock ingen press att ge särskilt mycket till dem, ibland är de utsända av en slags ”manager” som sedan tar större delen av pengarna.