Sunny Beach

Sunny Beach har på kort tid befäst sig som Bulgariens populäraste turistort och tillika ett av Europas hetaste resmål. Rent geografiskt ligger Sunny Beach precis vid Svarta havet (själva Sunny Beach är en lång strand vid Svarta havet) och ligger nära Nessebar (även stavat Nesebur, Nesebar, Nessebar, Nessebur eller Nesebar).

Nessebar är den närmsta byn och det är en gammal stad med anor långt tillbaka i tiden men Sunny Beach har på bara 10-15 år gått från att vara en vanlig strand till ett riktigt partyplace för ungdomar och andra glada människor.

Som ett lugnare Ibiza (lite lugnare i alla fall…). Diskotek blandas med engelska pubar, restauranger med handelsstånd. Här finns något för de flesta shopping, fest eller badsugna.

Shopping är en stor del av Sunny Beach och det som är speciellt är alla märkeskopior av alla de slag. Alltifrån tröjor (Tommy Hilfiger, Diesel, Lacoste, J Lindeberg – you name it) till kepsar och väskor. Solglasögon, klockor och allt annat där starka varumärken har kopierats.

Denna industri omsätter många miljoner och de säljs främst i marknadsstånd efter strandpromenaden eller runt gatorna. Tro dock inte alltid på vad försäljarna säger – och inse att tröjan som är ”helt äkta Adidas, Puma, Björn Borg eller Nike i 100% bomull” enligt försäljaren bara kommer hålla en eller två tvättar.

De flesta åker dock inte till Sunny Beach för att shoppa, de är där för att supa och festa. Billig sprit i kombination med bar efter bar, nattklubb efter nattklubb och minst lika många diskotek gör det till den perfekta platsen för att festa loss.

Nya Ibiza, säger många – och dessutom är det mycket billigare. Engelsmän, tyskar och svenskar dominerar på Sunny Beach och det är nya stället dit många gymnasieungdomar åker på avslutningsskolresa för att festa i en vecka. Billig alkohol och väldigt många andra festande ungdomar har gjort det till ett partyparadis.

Priset på alkohol har doch medfört att Sunny Beach är betydligt mer fritt från droger än de flesta andra partyställena i Europa. Sprit är så billigt att övriga droger inte är så vanligt.

I Sunny Beach finns en del annat att göra än att festa varje kväll, trots att det kanske är den vanligaste aktiviteten på hela strandlängan.

Det finns flera restauranger och platser i bergen runt om Sunny Beach där det hålls fester liknande de traditionella charterfesterna som kallas ”grisfester” på Mallorca, Teneriffa och de andra kanarieöarna.

Nessebar är också en populär plats att besöka och tar endast 10 minuter med buss eller taxi, det går även att gå men det tar någon timma (via strandpromenaden då).

Villa man turista i Bulgarien som barnfamilj eller pensionär är Sunny Beach kanske inte det ultimata resmålet. Det finns något för alla och hotellen tillika stranden är fin men kulturellt finns ganska lite att hämta.

På sommaren finns det sovplats för runt 150 000 personer men på vintern bor endast ca 3000 personer i hela Sunny Beach. Sommarstad om något. Bästa säsong för att åka till Sunny Beach är slutet på maj till början på september. Charterresorna börjar någon gång i april och avslutas i oktober. Det är dock varmt (men inte badväder) i april och oktober.

Hotell finns det många av på Sunny Beach, de flesta i klassen fyra till fem stjärnor –dvs i princip alla håller väldigt hög kvalitet. Frukostmaten rekommenderas, speciellt de korvar med ost i som är vanliga här. De flesta charterresor till Sunny Beach innehåller bra hotell.

Hittar ni inget annat kan Hotell Victoria rekommenderas men att hitta boende eller hotell i Sunny Beach är inget problem, det finns nästan alltid rum även om det kan vara smart att boka i förväg. Många engelsmän har nu även börjat skaffa lägenhet vid strandlängan, har man tur finns det även sådana att hyra.